dimarts, 21 de gener del 2020

Carta oberta als independentistes (M. Torrents, 2012 - 1a part)

 


Carta oberta a ...  

 

Tota situació
 
Tota situació té les seves arrels en una determinada concepció del món, en una manera de pensar articulada a través de creences, punts de vista, percepcions….que conscientment o inconscientment hem interioritzat i que acostumem a acceptar com a inqüestionables, com a quelcom objectiu, quan de fet són el reflex i la projecció del nostre món psicològic intern.
Contínuament estem alimentant i recreant el “nostre món” i específicament la nostre nació, amb la projecció d’aquest món psicològic i mental interior, configurat, ens n’adonem o no, pel profund procés de colonització que fa segles que té presonera la nació catalana. De fet, com menys ens adonem del paper determinant que la colonització té sobre el nostre psiquisme, més presoners en som. I és aquesta colonització no reconeguda la que ha generat l’escissió psíquica que pateix el nostre poble i que és manifesta en el caos, la confusió i la feblesa de pensament i d’acció en tot allò que té a veure amb les qüestions nacionals.
Per això pretendre canviar el món exterior sense canviar la correlació del nostre món psíquic, sense qüestionar-nos les nostres creences, els nostres punts de vista i les nostres actituds, sense una voluntat decidida d’ancorar la nostra vida en el nostre centre d’integritat interior, està condemnat al fracàs més absolut. D’aquí que els canvis polítics que no van del bracet d’un canvi profund de consciència tornin a reproduir els vells errors, les velles injustícies i els vells límits.
La comprensió i la interiorització d’aquest principi és vàlid arreu, però és inexcusable ara i aquí per tots aquells que volem una pàtria lliure, plena i gloriosa, i és sobretot, inexcusable i imperiós per els qui es postulen com a líders del procés d’independència.
Tots els catalans nascuts i pujats en aquestes províncies en què s’ha esbocinat la pàtria catalana hem estat profundament afaiçonats per una colonització endèmica i una submissió política nacional, que ha modelat el nostre món psíquic interior i el nostre caràcter col·lectiu. La catalanitat, en el sentit més genuí del mot, o sigui de reconeixement i expressió joiosa d’allò que som; la força, l’orgull i l’assertivitat per a ocupar amb absoluta naturalitat el lloc que se’ns ha assignat com a hereus de la nostra nació, són absents en la majoria de catalans. Fins i tot molts dels qui lluiten per la independència tenen pendent l’exercici de mirar-se de fit a fit i adonar-se com tots els aspectes més vitals del seu ésser han estat domesticats, anorreats o escapçats per un llast ideològic desvitalitzador que hem assimilat de grat o per força, i que massa pocs s’han vist en cor de qüestionar.

(1a part. Maria Torrents, 16 febrer 2012)
https://blocs.mesvilaweb.cat/mtorrents/?p=215398

Carta oberta als independentistes. 1a part (Maria Torrents, 2012)



  

[caption id="attachment_273571" align="alignnone" width="300"] People hold hands and Latvian flags as they participate in a human chain at Baltic Way near Riga August 23, 1989. Runners left Lithuania and Estonia on August 22, 2009, for neighbouring Latvia to start events marking the 20th anniversary of a 600 km (375 mile) human chain that showed the Balts' wish to regain their independence from the Soviet Union. More than two million people in the Baltic countries of Estonia, Latvia and Lithuania joined hands in one of the biggest mass protests seen against the former Soviet Union and demanded the restoration of independence. Picture taken August 23, 1989. REUTERS/Ints Kalnins/Files (LATVIA POLITICS ANNIVERSARY IMAGES OF THE DAY) - RTR270BQ[/caption]

Temps d’estabilitat, o no - Julià de Jòdar

Temps d’estabilitat, o no
Julià de Jòdar


https://www.vilaweb.cat/noticies/temps-estabilitat-o-no-opinio-julia-de-jodar/

«Què ha canviat, realment, que fessin comprensibles, i àdhuc perdonables, els últims anys a la Generalitat i a l'ajuntament de la capital,  perquè sigui considerat d'obligat acompliment l'aprovació dels pressupostos?»

1 - Som entrats en els temps d’una ben esmaltada estabilitat institucional. ?


2 - De cop i volta, tant la Generalitat com l’Ajuntament de Barcelona treuen a la llum, amb greixada i sospitosa coordinació, els acords per als pressupostos d’aquest any entre distintes forces polítiques. 

Per la Generalitat, eren prorrogats des del 2018 i,

pel que fa a l’ajuntament, des que Ada Colau va accedir a la batllia l’estiu del 2015.

3 - En el cas de la Generalitat, és la Vice-presidència del govern, en mans d’ERC, la que atrau cap a la seva òrbita la força parlamentària dels comuns, amb el vist-i-plau tàcit, per moltes distàncies que hi vulgui marcar, del PSC, que fa d’advocat del diable, en nom del govern de Pedro Sánchez, com per mantenir el corral vigilat.



4 - En el cas de l’ajuntament, són els comuns i el seu aliat, el PSC, els que atrauen cap a la seva òrbita ERC i, per afegitó, JxCat –aquella ‘dreta catalana del 3%’, tan blasmada per Pablo Iglesias a l’inoblidable míting d’Horta!


5 - Com de passada, fa quatre dies que la fiscalia de l’estat avala deixar en suspens la inhabilitació del president Torra i ahir,



6 - dimarts, ja se’ns informa que Pedro Sánchez vindrà a Barcelona a entrevistar-se amb el MHP –naturalment, rebaixat a la categoria de president d’una autonomia més.



7 - Quin formidable joc d’escacs per a la nova hegemonia de l’estabilitat dialogant o, si ho volen, del diàleg estabilitzador!



8 - (Vet aquí l’aportació del ‘mestissatge’ –tan estimat pels que seuen a la taula dialogant, dialogadora i dialoguista amb l’estat, a fi d’estalviar-nos perniciosos essencialismes nacionalistes– a la lampisteria política d’urgència.)



9 - La pregunta que plana per damunt de tanta logística de Saló dels Passos Perduts decimonònics és la següent: 

10 - per què tanta pressa?

Per què són tan urgents, de cop i volta, les ‘necessitats’ de la gent,

els deures de ‘l’estat del benestar’ amb la parròquia ciutadana,

els ‘consensos de futur’ amb adversaris aferrissats?


11 - Què ha canviat, realment, que fessin comprensibles, i àdhuc perdonables, els últims anys a la Generalitat i a l’ajuntament de la capital, perquè sigui considerat d’obligat acompliment l’aprovació dels pressupostos?

És més fàcil això que la Unitat estratègica dels independentistes?  No han estat capaços de seure junts?

12 - A una servidora, i digueu-me ingenu, se li acuden dues raons: una, de tàctica i una altra, d’estratègica.
13 Raó tàctica:
Mirin, la tàctica no és sinó:

a) 1-  el suport per terra, mar i aire al govern de Pedro Sánchez com a mal menor envers la imparable onada feixistoide que, segons els mossos de les escorrialles (vulgo, palanganeros de loza de Fayenza) del poder realment establert, podria pujar al poder si Catalunya (o sigui, els partits catalans que detenen l’ajuntament de la capital i el govern de la Generalitat) no posa de la seva part tot el tall, la cansalada i, si cal, els ossos a l’olla podrida del poder realment existent; (que tornem embolicar-nos amb Espanya, sacrificar-nos per Espanya amb els ulls clucs. hauríem de saber el cost històric -de sempre- de tot això)


b) 2-   el refet sistema partidista, que recupera el pols i l’afany d’hegemonia, i se situa en la línia de sortida de les pròximes eleccions autonòmiques al Principat, destinades a soldar-lo amb l’estat i a instaurar la ideologia neoautonomista, amb la posada en marxa d’un nou projecte d’estatut


c) 3-    i no menys important: establir un curtcircuit entre l’independentisme i el control de l’economia,
fent uns pressupostos subjectes als equilibris de l’estat –sotmès, alhora, als equilibris imposats per l’FMI, el Banc Mundial i Brussel·les–,

amb què es talla qualsevol possibilitat que l’independentisme, des del poder que ocupa actualment al palau de la Generalitat, arribi a les capes populars com una força trencadora, disposada a lluitar pels seus interessos contra l’ofec antisocial de la despesa pública. És clar que ja

d) 4ens diran que això és millor que res; o que estem disposats a no complir amb el dèficit zero que vol imposar l’estat; o que aquests consensos són de futur i aquests pressupostos són de ciutat, i etc., etc., etc. 
14 5- Si no fos que el fet polític, el fet irrefutablement polític, amb efectes morals sobre la consciència de l’independentisme de peu, és que

l’independentisme -Algun Independentisme, no sap aguantar i- fa uns pressupostos autonomistes, als ulls de tothom, en plena retirada de la seva lluita pel poder polític propi i de submissió a l’estabilitat política d’Espanya.

I continuïn mirant, si us plau, perquè l’estratègia no és sinó:

a) el propòsit de posar davant els ulls de tothom que l’independentisme no és capaç de generar poder propi –la veritable raó de ser d’un moviment d’alliberament nacional–, i que s’ha de convertir en una peça més del tauler polític, apta per a disputar únicament l’hegemoqnia neoautonomista,

però negant-li la possibilitat de transformació política, social i moral del conjunt del país –no diguem de la nació sencera, dels Països Catalans; 

b) en conseqüència, l’independentisme no pot tenir tampoc una estratègia econòmica pròpia, sinó que s’hauria d’acoblar, mal que bé, amb forces contràries als seus propòsits, diluint l’especificitat del teixit socioeconòmic català en el magma de les lleis espanyoles més o menys consensuades, en un intercanvi vergonyant –i, si cal, vergonyós– de cromos partidistes;

c) finalment, i no menys important, la crisi d’hegemonia de l’estat a Catalunya es pretén tancar per dalt,
deixant de costat tot el poder popular cristal·litzat l’1-O i miserablement dilapidat per uns partits anomenats independentistes per seguir el corrent que els negava, però que, en el fons, com van demostrar els successius fiascos de l’octubre del 2017, que mantenien mentalitats, comportaments i formes de relació amb les masses més pròpies de l’autonomisme claudicant que de cap projecte nacional alliberador.
--------------------------------  final 1

Aquests dies, les declaracions del major Trapero davant un tribunal retort, abominablement neofranquista, propi de la comissaria de Via Laietana, ens deixa el regust amarg de la falta d’estratègia dels dirigents independentistes i, en particular, de com l’absència de mobilització al carrer descarrega en els acusats –per molt que ells demanessin ‘prudència’– una defensa personal que, amb tota la solidaritat que es mereix, crea una confusió general de conseqüències imprevisibles per a les lluites que encara ens esperen.

-------------------- final 2
No cal dir que aquests escenaris, meravellosament dissenyats pels ideòlegs de les necessitats materials en substitució d’una llibertat no menys material, però més transcendent,
han de patir –i patiran– tant les contradiccions internes al propi sistema –entre més, per exemple, 
el xantatge espanyol perquè els dialogadors catalans passin per l’adreçador en termes de ‘progressisme favorable a Espanya i Catalunya’–
com les contradiccions que els han d’arribar des de fora –entre més, les línies de força socials i nacionals que, tard o d’hora, poden reunir-se en un sol feix.
Però, ara com

ara, les cartes les reparteixen els apuntadors del poder (vulgo, mamporreros
i em sembla a mi, humilment, que no els hauríem de treure l’aixovar de gorra.

Dret d’avortament: set obstacles que encara el dificulten

Dret d’avortament: set obstacles que encara el dificulten Malgrat que el dret a la interrupció voluntària de l'embaràs és garantit per llei, associacions i usuàries denuncien que algunes dones encara es troben dificultats a l'hora d'avortar o són estigmatitzades per fer-ho
https://www.vilaweb.cat/noticies/avortament-set-obstacles/
El nou govern espanyol de coalició PSOE-Unides Podem s’ha compromès a reformar la llei de l’avortament per garantir el dret a la interrupció voluntària de l’embaràs a les joves de setze i disset anys sense que els calgui el consentiment dels pares. D’aquesta manera, volen revertir l’única mesura reeixida de la reforma que va intentar d’aprovar el ministre del PP Alberto Ruiz-Gallardón el 2015.
Una vegada es reverteixi aquesta mesura, es podrà dir que el dret al propi cos és totalment garantit? Segons l’opinió d’associacions especialitzades, encara caldrà fer alguns passos en matèria de drets sexuals i reproductius, no solament perquè convingui revisar altres parts de la legislació per garantir-los completament, sinó també (i sobretot) perquè encara hi ha casos de dones que tenen dificultats per a avortar i que, fins i tot, són estigmatitzades per fer-ho.
Butlletí de notícies de VilaWeb
Rep les notícies de VilaWeb cada matí al teu correu

1. L’accés a la informació, la primera mancança

Sovint es dóna per fet que avui els joves tenen molta informació sobre salut sexual i reproductiva. És cert que aquestes darreres dècades s’ha avançat i que l’educació sexual i afectiva ja no és cap excepció a la majoria d’escoles, però encara és incompleta. Moltes persones no tenen prou informació sobre quins drets tenen les dones a l’hora d’avortar, com i on poden fer-ho i quins són els detalls del procés. Segons les dades de l’Observatori dels Drets Sexuals i Reproductius (ODSR), el 40% de les dones enquestades reconeix tenir poca informació sobre la manera com avortar, mentre que sis de cada deu persones enquestades asseguren no haver sentit mai a parlar dels drets sexuals i reproductius.
Sílvia Aldavert, coordinadora d’aquesta entitat, considera que l’avortament encara és un tabú, una qüestió que no es posa al centre de l’agenda i això reforça tota una sèrie de mites que en dificulten l’accés. El primer element problemàtic és la manca de campanyes informatives sobre la qüestió. ‘De la mateixa manera que a la televisió veiem campanyes contra la LGTBIfòbia, el dia que veiem campanyes explicant que tens dret d’avortar i com ho has de fer, haurem fet un gran avenç’, considera. Entre més, perquè la manca de campanyes als mitjans de comunicació i als centres educatius aboca moltes noies a informar-se’n només per internet, on sovint hi ha informacions esbiaixades i errònies i, fins i tot, segons que alerta l’experta, bots d’entitats ultraconservadores que intenten convèncer les dones que no avortin.
És cert que hi ha centres i xarxes de serveis públics que orienten les dones que volen avortar, però entitats com l’Observatori alerten que en aquests serveis, igual com als centres de salut, a vegades tampoc no es dóna la informació correctament: ‘Hi ha un gran gruix de professionals que treballen amb molta implicació i de manera fantàstica, però hi ha un altre gruix molt important que no estan formats en això i que donen una informació que no és correcta’, diu la coordinadora.

2. L’objecció de consciència: més problemàtica que no sembla?

Una altra qüestió que influeix a l’hora de garantir l’accés sense dificultats a l’avortament és l’objecció de consciència d’alguns professionals i també d’alguns hospitals privats lligats a l’església. De la mateixa manera que el dret d’avortament voluntari és reconegut per llei, també ho és el dret a l’objecció de consciència per als professionals de la salut que no vulguin fer un avortament. Malgrat que, segons la llei, això no hauria de ser cap entrebanc per a les dones, entitats com l’Observatori denuncien que en alguns casos sí que ho acaba essent.
‘Ens han arribat casos de dones a qui els professionals els han dit que són objectors o que els donen informació errònia o les maregen, com si fessin una objecció encoberta’, explica Aldavert. ‘Per exemple, ens vam trobar el cas d’una noia que va voltar per molts CAP i hospitals públics i quan va trobar el lloc on sí que li feien, després dels tres dies de reflexió li van dir que no podia ser perquè el metge que hi havia aquell dia era objector. Això és denunciable, perquè el servei no pot dir-te això, s’ha d’organitzar per a garantir-te el dret d’avortar.’
Casos com aquest obren el debat sobre si s’hauria de permetre l’objecció de consciència en la sanitat pública. ‘Per a nosaltres no s’hauria de permetre cap mena d’objecció. Si no vols fer avortaments, et pots dedicar a una altra cosa o treballar a la sanitat privada’, opina la coordinadora de l’Observatori. ‘En l’àmbit sanitari, només es coneixen casos d’objecció en qüestions d’avortament.’
No és possible de saber quants objectors de consciència hi ha al país perquè no es permet de fer registres. Per tant, només és possible acostar-se a aquesta realitat a partir de casos concrets que registren les associacions i els observatoris especialitzats. Per aquestes associacions, tenir informació sobre els centres on hi ha objectors de consciència i on no n’hi ha seria útil per a orientar les dones que demanen ajuda.
Aldavert considera que, en general, la qüestió de l’objecció no és menor, més tenint en compte els casos d’altres països europeus, com Itàlia: ‘Allà, malgrat tenir una llei relativament progressista en matèria d’avortament, el 80% de professionals sanitaris són objectors i moltes dones han d’avortar a l’estranger.’ Però responsables del Departament de Salut asseguren que en el nostre context n’hi ha molts pocs casos i que els serveis assistencials dels hospitals s’organitzen per donar una alternativa a les dones que es troben amb metges objectors. També assenyalen que hi ha casos d’incidències que no arriben a ser notificades a l’administració perquè no es denuncien.

3. La desigualtat territorial

Els problemes que es poden derivar de l’objecció de consciència s’accentuen amb les desigualtats territorials. És més fàcil de trobar dificultats per a avortar en una ciutat petita que en una de gran, perquè a les grans ciutats les dones tenen més alternatives si troben entrebancs al primer centre on acudeixen.
Segons la doctora Imma Parra Ribes, presidenta de la Societat Valenciana de Contracepció i Salut Reproductiva, al País Valencià aquest problema no hi és d’una manera generalitzada, gràcies a la xarxa d’unitats de salut sexual i reproductiva, que fa trenta anys que funciona: ‘Si una dona ve a sol·licitar la interrupció voluntària de l’embaràs, la remetem a unes clíniques privades concertades per la conselleria per a fer aquestes intervencions. No tenim cap problema i es tramita tot molt de pressa, com una atenció d’urgència.’ Afegeix que la prova que aquesta xarxa funciona especialment bé al País Valencià (també pel que fa a la prevenció) és que el nombre d’avortaments voluntaris és inferior que al Principat i les Illes: cinc punts i quatre punts superior, respectivament.
Sobre els problemes que poden sorgir amb les desigualtats territorials, l’Observatori aporta com a exemple el cas d’una noia de Manresa que va ser enviada a Barcelona per fer un avortament perquè no hi havia professionals sanitaris disponibles a l’hospital més pròxim que no practiquessin objecció de consciència. El departament insisteix que n’hi ha molt pocs casos i que sempre es donen alternatives a les dones.
La desigualtat territorial pot presentar més dificultats: ‘Si una noia ha de venir a fer un avortament en una capital, com que hi ha establerts per llei tres dies de reflexió, ha de venir dues vegades’, explica Aldavert. Segons les dades de l’Observatori, un 30% de les dones enquestades consideren que el lloc de residència dificulta l’accés als serveis de salut sexual.

4. Les dificultats per a les dones migrants

L’avortament gratuït és garantit per llei, com també la sanitat universal, però tot i això encara hi ha casos de dones migrants a qui es demana que paguin per avortar. Concretament, l’Observatori denuncia el cas d’una dona a qui li van demanar cent setanta euros per a avortar perquè no disposava de targeta sanitària. Gràcies a la pressió de col·lectius feministes i la intervenció d’una de les professionals, finalment es va rectificar.
Segons que explica Aldavert, això passa arran d’una mala interpretació de la llei, però el Departament de Salut diu que sempre que ha passat s’ha actuat per a resoldre-ho. El problema, afegeixen, rau en els obstacles i retards pel fet que el Tribunal Constitucional espanyol suspengués la llei de salut universal catalana arran d’un recurs del PP. El PSOE va retirar-lo i aquests mesos vinents s’aprovarà el reglament que concretarà els requisits per a avortar a la sanitat pública que es demanaran a les immigrants en situació irregular i de vulnerabilitat social. Segons el departament, si no estan empadronades, es demanarà només la demostració d’algun arrelament, concretat al reglament. Tanmateix, tot això s’ha d’acabar de pactar amb les entitats, i en els casos de molta vulnerabilitat social aquest requisit pot no ser obligatori.
La doctora Parra assegura que al País Valencià aquest servei es regula com una atenció d’urgència i, per tant, és universal, i el Defensor del Pacient de les Illes no té constància de cap queixa registrada de cap dona migrant que hagi denunciat problemes a l’hora d’avortar.

5. La legislació sobre l’avortament a partir de la setmana vint-i-dos

La llei permet d’avortar a partir de la setmana vint-i-dos de gestació per causes mèdiques si es detecta algun problema molt greu incompatible amb la vida o greus anomalies en el fetus i si ho autoritza un comitè clínic, que és present només en alguns hospitals. L’Observatori denuncia que hi ha alguns casos en què, de manera injustificada, no s’autoritzen avortaments d’aquesta mena, tal com explica Aldavert: ‘Són pocs casos, però són dones que viuen veritables inferns. Si no els autoritzen l’avortament, han d’anar a altres països i gastar molts diners. La majoria d’aquests casos són embarassos molt desitjats, però se’ls diagnostica una malformació fetal important. Com que pot tractar-se d’una malformació no necessàriament incompatible amb la vida –perquè la criatura pot néixer i potser viure unes hores– a vegades no poden avortar.’
La coordinadora de l’Observatori considera que caldria modificar la legislació per evitar aquests casos, una opinió que Parra no comparteix pas: ‘El fet de necessitar un comitè allarga el procés, però no l’invalida. La nostra llei és garantista, de les més progressistes d’Europa. Pot haver-hi casos personals que s’escapin a la llei, però hi ha una assistència quasi perfecta.’

6. Un procés estigmatitzador?

Associacions i usuàries denuncien que el procés pel qual han de passar les dones que volen avortar sovint és estigmatitzador i massa llarg i que, en alguns casos, el tracte del personal sanitari pot reforçar aquest estigma, també en la sanitat pública. És el cas de la Mar, que denuncia, des de la seva experiència, que el protocol d’atenció establert és paternalista i fa sentir culpable la dona: ‘Crec que la llevadora que em va atendre estava en contra de l’avortament i em va fer sentir molt malament, com si jo fos culpable’, explica.
El de la Sofia és un cas similar: ‘La llevadora que em va fer la prova de l’embaràs es va quedar sobtada quan li vaig dir que no volia tenir el fill. Em va preguntar si no m’ho volia pensar o parlar-ne amb la meva parella. Em va transmetre la sensació de fer alguna cosa mal feta i fins i tot em va donar uns fulls informatius sobre l’embaràs i els ajuts a la maternitat.’
La Mar també denuncia la quantitat de preguntes que li van fer abans d’avortar: ‘Em van fer un qüestionari vergonyós. Em van demanar el nivell d’estudis, si era soltera o casada, si treballava, quins mètodes anticonceptius utilitzava… Si et trenques una cama, oi que no et pregunten si estàs casada? No sé si ho fan per elaborar estudis, però és denigrant’, considera. Parra recorda que en general no es fa més que una història clínica: ‘S’ha d’entendre el perfil de la dona, quina problemàtica té. Es pregunten algunes dades socials i s’aprofita per veure si hi ha hagut algun cas de violència. Són qüestionaris dissenyats per fer prevenció’.
Per últim, la Sofia denuncia el tracte rebut en la revisió posterior a l’avortament: ‘Jo pensava que seria una revisió física, però només vam parlar. La llevadora em va preguntar si estava bé i jo vaig contestar que sí, que no em passava res. Em va preguntar també quin anticonceptiu utilitzaria a partir d’ara. Vaig contestar que segurament tornaria a les pastilles i em va respondre: “Te les recepto perquè te les comencis a prendre de seguida!”.’
Aquest tracte estigmatitzador no es rep pas sempre. L’Aida i l’Elsa, dos testimonis més de dones que han avortat, expliquen que han rebut un tracte impecable dels professionals i no recorden cap pregunta fora de lloc. ‘Em van fer sentir molt còmoda’, explica l’Aida. ‘La llevadora em va tractar de meravella i en cap moment no em va jutjar’, recorda l’Elsa.
Aldavert considera que no és una qüestió amb què es pugui generalitzar, perquè hi ha molts professionals que no estigmatitzen, però creu que a vegades encara els manca perspectiva feminista i d’abordatge dels drets sexuals i reproductius, i per això encara es repeteixen casos com el de la Sofia o la Mar: ‘No és només una qüestió de salut. L’avortament és l’eix que travessa l’autonomia sexual de les dones. És un dret a garantir. Qui entengui això donarà informació des de la lògica de l’apoderament i des del fet de voler facilitar l’accés a aquest dret. Com que aquesta formació no existeix, s’intenta posar a un pegat a un problema perquè no es vegi massa. Per això a vegades ens trobem amb un poder adultocèntric que vol transmetre una moral castigadora i culpabilitzadora.’
L’Observatori destaca que també hi ha casos en què el tracte ha estat similar, fins i tot, abans de l’embaràs. Segons les seves dades, un 38% de les dones s’ha sentit jutjada o esbroncada pel fet de demanar la pastilla anticonceptiva d’urgència.

7. Els tres dies de reflexió, sovint considerats un últim càstig

Un altre punt que es qüestiona de la llei és l’obligatorietat dels tres dies de reflexió una vegada la dona ha comunicat que vol avortar. Un termini que és de tres dies i no de set gràcies a la pressió que van fer col·lectius feministes quan es va modificar la legislació. ‘Aquests dies de reflexió són un càstig. Quan poses una denúncia o et fas una radiografia ningú no et diu que te’n tornis a casa i t’ho pensis més bé’, reflexiona Aldavert. ‘Això reforça la idea que les dones no som subjectes de ple dret.’ La Mar hi coincideix: ‘Si em dirigeixo a avortar és perquè he pensat que vull fer-ho, no hi aniré sense haver-hi pensat. Per culpa d’aquesta norma tot el meu patiment amb l’embaràs es va allargar tres dies més.’
Parra, en canvi, creu que aquesta qüestió té més matisos: ‘La realitat és que moltes dones vénen amb la idea molt clara, però també és de veres que és una decisió que després ja no té una tornada enrere i hi ha un percentatge de dones a qui convé donar un termini perquè la decisió siga un poc meditada.’
Per a Aldavert, l’estigma que creu que hi ha darrere d’aquesta norma i dels casos esmentats és l’arrel de tots els problemes que encara es troben. Gran part de l’opinió pública està a favor de l’avortament, però encara sobreviuen els idearis que associen la dona a la maternitat, jutgen la seva vida sexual i la culpabilitzen de totes aquelles conductes que fugen dels rols de gènere assignats, fent cas omís a la responsabilitat de l’home. ‘El control del cos de les dones i, en aquest cas, el control de la reproducció, és el pilar que sosté el sistema patriarcal. Per això és el primer que ataquen els ultraconservadors’, assenyala la coordinadora de l’Observatori.
Com a conseqüència d’aquest ideari, sovint encara és viu el mite que l’avortament voluntari té conseqüències psicològiques en la dona, perquè, d’alguna manera, es considera que és una cosa mal feta. Associacions pels drets reproductius com l’Observatori ho desmenteixen i defensen que no hi ha efectes secundaris després d’un avortament, sempre que s’hagi fet en les condicions sanitàries, de seguretat, confidencialitat i acompanyament adequades i sempre que no s’assenyali com una cosa prohibida o negativa. En definitiva, sempre que no es reforci l’estigma per evitar que passi això que denuncien dones com la Mar: ‘En teoria, l’avortament és lliure, però a la pràctica t’assenyalen i et fan sentir malament’.


MARIA TORRENTS - Sense Visió

Sense Visió


” No doneu als gossos les coses santes, ni tireu les perles als porcs, perquè les trepitjaran i després encara es giraran per destrossar-vos”(Mat.7,6)
Un arbre bo no pot donar fruits dolents, ni un arbre dolent, fruits bons(..)Així, doncs, pels seus fruits els coneixereu”(Mat.7,18-20)
Els catalans demostrem una vegada i una altra una manca absoluta de visió pel què fa a la nostra vida nacional.
Una simple comparació ho posa en evidència.
Si nosaltres fóssim propietaris d’una empresa, i haguéssim fet confiança a un consell d’administració, n’esperaríem fidelitat i bons resultats. Si amb el temps es demostrés que la seva gestió estava, de fet, al servei d’una altra empresa en detriment de la nostra, que omplia la casa de personal que tenia com a objectiu diluir el tarannà i la veu de la nostra empresa, fent-la esdevenir una filial sense suc ni bruc, i ens dessagnava contínuament transferint els nostres beneficis econòmics cap a l’altra, no correríem a destituir tot el consell d’administració i cercaríem gent fidel que ens restituís tot allò que la traïció i una gestió que no estava al nostre servei, ens havia robat?
Cap persona amb sentit comú no negaria que aquest és l’únic camí possible si volem salvar l’empresa i tornar-li el prestigi. Ningú, ni els tòfols, intentarien convèncer el consell d’administració traïdor i corrupte que canviés d’actitud i sigués fidel a l’empresa a la qual havia traït des d’un bon començament.
Doncs, aquest sentit comú es fon quan s’ha d’aplicar a la nostra vida nacional. Ens entestem a posar el vi nou que ha de ser la independència dins els bots vells d’uns partits polítics que ja han demostrat qui són, els seus límits i la seva absoluta manca de visió pel què fa a la nació catalana. Són l’expressió del vell ordre colonial, disfressat amb els guarniments demòcrates de conveniència. Pretendre que els qui han sigut fins avui mateix els garants de l’ordre colonial, esdevinguin els artífexs del vi nou de la independència és assegurar-se, en el millor dels casos, un vi agre, tan agre que no ens el podrem beure, i la probabilitat més gran és que continuïn obsequiant-nos amb el mateix pixum pudent que ha podrit l’ànima i el cos de la nació.
És cert que no hi havia una alternativa política amb gruix, amb un discurs ben travat i profundament regenerador, encarnat en gent que traspués la Visió i la convicció per encomanar-la al nostre poble. Però sí que hi havia a l’escena política qui havia iniciat aquest camí. Un camí que s’ha d’aprofundir s’hi vol donar fruit i ser reconegut. Tanmateix el poble català, tan poruc encara, s’ha negat a córrer el risc de confiar ens els qui malgrat les seves moltes mancances havien iniciat el canvi de consciència posicionant-se obertament en contra del vell ordre i del vell discurs que ha estovat el cervell dels catalans fins a uns límits esgarrifosos. Els catalans s’han estimat més seguir confiant en “aquells que els fereixen”, només perquè els han posat la mel a la boca insinuant més que comprometent-se a fer allò que no són capaços de fer, i molt menys de fer ben fet: portar aquest país a la independència.
Segurament havia de ser així. Per posar en evidència l’error de la tria. Per fer temps perquè el canvi de consciència que molts catalans han iniciat es consolidi i s’eixampli, i per acabar el procés de destrucció de tot el vell ordre.
Una veritat elemental que la gent no vol entendre, i que ens porta a entrepussar sempre amb la mateixa pedra, és que la nostra realitat només canvia quan hi ha un canvi en la nostra consciència.
És impossible assolir la independència, una independència real i regeneradora, no només literal i farcida dels vells tics ideològics heretats del vell ordre, si primer no ens esbandim la perniciosa, profunda i silenciada colonització que ens afeixuga, i deixem de confiar d’una vegada “en els qui ens han mantingut amorrats al piló”i han reduït la nació catalana a una màquina de fer calés per a engreixar Espanya, i òbviament, de retruc, les seves butxaques.
Per què el poble català no és capaç d’avaluar la classe política pel què fa i no pel què diu segons el ben que bufa? Les elits polítiques de Catalunya ens han fet creure que els catalans n’hem de tenir prou amb una pelleringa de nació, amb una mica de llengua i un vernís de cultura mentre la butxaca soni. I ara que no sona són incapaços d’entendre i de verbalitzar on és l’arrel del mal, i s’entesten a centrar el seu discurs només en l’economia. Il·lusos! Cecs! No volen veure que hem perdut els calés perquè ens hem deixat arrabassar l’ànima, ens hem negat el nostre ésser.
Aquests polítics “grassos” han permès que l’ànima de la nació s’anés esllanguint i que la nostra catalanitat fos sospitosa, vergonyant.
No, els catalans, Déu nos en guard, no podem expressar amb naturalitat la joia de ser catalans, de viure i respirar la sentor de la catalanitat dins de casa nostra. Ens han forçat a estrafer el nostre ésser i la nostra ànima nacional. Ens han fet esclaus, ablanint el nostre caràcter col·lectiu perquè ens volen productors de riquesa per a la metròpoli i per als que encarnen el mateix punt de vista que fa segles que traeix la nostra nació, tot servint-la en safata als depredadors espanyols i francesos.
I els catalans no volent reconèixer aquesta “anormalitat” en la que viuen ni tampoc el mal que els corseca: l’escapçament del caràcter i la pèrdua de l’ànima que aquest llarg procés de colonització ha portat a terme, tornen a confiar en els responsables del nostre desastre nacional.
Aquesta colonització ha modelat el poble català actual, i l’ha destruït, en determinats moments històrics físicament, però sempre, psíquicament, forçant la repressió i el desplaçament cap a l’inconscient de tots aquells trets més vitals del nostre caràcter: l’agressivitat, l’orgull, el sentit de la pròpia vàlua…creant així un poble escapçat, feble, poruc, incapaç d’alliberar-se dels seus opressors, perquè tot allò que s’ha anat negant a si mateix ho projecta en els seus colonitzadors, i li encadena.
Ens han convertit en un poble prim com el paper de fumar, que fàcilment s’estripa i no aguanta les tensions, i que per a evitar-les està disposat a renunciar a tot. Ens ha convertit en un poble sense gruix, fàcilment dominat, manipulat i espantadís. En definitiva, hem creat en aquest procés de colonització una ombra poderosíssima, que es dreça davant nostra cada vegada més grossa i amenaçadora, esperant que la reconeguem i la integrem.
Aquesta ombra està encarnada en l’espanyolisme agressiu, profundament orgullós d’ell mateix, amb un afany imperialista i de domini sense mesura i que per autoafirmar-se recorre cínicament a tot el què li és útil: la força, la mentida….
I aquesta ombra es tornarà cada cop més maliciosa si els catalans persisteixen en mantenir-se escapçats, en no voler recuperar aquesta part d’ells mateixos que els fa tanta basarda: l’afirmació de la seva vàlua i del seu domini. Només si les integrem esdevindrem sencers, i per tant, forts. En ser íntegres, reequilibrarem el nostre caràcter i es posarà fi d’una manera natural a la submissió que patim.
El curiós del nostre cas nacional és que els catalans ens neguem a reconèixer en la nostra vida col·lectiva una llei psicològica que acceptem com a inevitable a nivell individual: que tots aquells trets psicològics que no reconeixes ni acceptes en tu mateix i arracones cap a l’inconscient et persegueixen com la teva ombra i et devoren. Ens neguem a fer el pas de reconèixer i integrar la nostra agressivitat, el nostre domini, el nostre orgull, i sense el canvi de consciència que implica aquesta integració de l’ombra, volem la independència cercant-la allà on no es pot trobar: en els qui estan compromesos fins al coll amb el vell ordre colonial, en els qui trair la pàtria catalana els hi és tan natural com respirar.
Només quan un ésser, sigui individual o col·lectiu, reconeix i accepta la seva totalitat, totes les seves energies psíquiques, sense excepció, pot exercir el domini de la seva vida i gaudir de llibertat. Perquè la llibertat mai no la determinen factors externs, sinó la nostra integritat psicològica.
Aquest és el gran canvi de consciència que se’ns està exigint, i sense el qual no sortirem de l’atzucac en què estem encallats.
La veritable resposta a la nostra desfeta col·lectiva ha de començar per cada un de nosaltres i especialment per aquells que actius en la política, i desitjant sincerament la independència i la plenitud de la nostra nació, han estat bandejats de l’escenari polític. Ara tenen l’oportunitat si realment volen servir la nació, de desfer-se dels seus egos, i d’arrelar-se en la veritat, en l’esperit d’aquest poble. I aquest esperit no es pot experimentar fins que hom no és sencer, sense ombra.
És un treball exigent el que tenim a davant, però inexcusable si volem ser-hi quan la destrucció dels destructors, la destrucció d’aquesta vella consciència desintegradora perquè és desintegrada, s’hagi consumat.
Només la resta que hagi portat a terme la tasca gaudirà de la Visió, de la fortalesa i del domini, fent possible la unitat, i esdevenint la saba de la nova Catalunya lliure i plena.